İstanbul’un kentsel dönüşüm çıkmazı

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Devam Ediyor

Büyükçekmece’de 80 dairenin bulunduğu 33 yıllık binalar, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kontrollü bir şekilde, kat kat yıkılacaktı ancak iş makinesinin birkaç dokunuşu ile yıkım tamamlandı.

Daire sakinlerinin kurtulması için binaların tahliye edilmeden yıkılması durumunda mucizevi bir olay gerekecekti.

6,2 büyüklüğündeki geçmiş depremde kullanılmayan bir bina dışında herhangi bir yıkım olmadı. Ancak bu durum, gelecekte meydana gelebilecek daha büyük bir depremde benzer bir durumun yaşanmayacağı anlamına gelmez.

Olası bir deprem tehlikesi devam ederken, 1,5 milyon binanın risk altında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, özellikle bu tür binalarda yaşayan insanların endişeleri artıyor.

Deprem korkusu nedeniyle vatandaşlar evlerine dönemiyor, günleri parklarda ve bahçelerde geçiriyorlar.

Kentsel Dönüşüm Sorunu

Yaşanan bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, kentsel dönüşümün daha çok gerçekleştirilememesi gündeme geliyor.

Çeşitli sebeplerle eski binalar yıkılamıyor. Bunun en büyük sebebi ise ekonomik faktörler. Bu iş için herkesin bütçesi yeterli değil.

Kentsel dönüşüm için apartman sakinlerinin öncelikle anlaşması gerekiyor. İlk adım ise binaların teknik açıdan incelenerek sağlamlık durumunun belirlenmesi olmalıdır.

Devlet ve belediye tarafından sunulan desteklerin titizlikle incelenmesi gerektiği vurgulanıyor.

157 Bin Bağımsız Proje

Çevre Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, ilçede toplamda 365 projenin içerisinde 157 bin bağımsız birimin projelendirme ve yapım çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Riskli binaların tespit edildiği ve 51 bin konutun inşaat sürecinin devam ettiği bilgisini paylaşan Alp, 208 bin konut ve iş yerinin projelerinin halen devam ettiğini belirtti. Ayrıca, “Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında İstanbul’da 21 bin bağımsız bölümün mali destekle dönüştürüldüğünü sözlerine ekledi.

Related Posts

DEM Parti Selahattin Demirtaş’ın önümüzdeki hafta ‘tahliye edilmesini bekliyor’

DME Parti, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tahliye talep etti. Partinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, “Biz Sayın Demirtaş’ın mutlaka önümüzdeki hafta yapılacak incelemede tahliye edilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

300 yıllık kayıp hazine bulundu: Altın çağın en büyük serveti

Hazine taşıyan ve 1721’de korsanlar tarafından batırılan tarihi gemi, Madagaskar açıklarında bulundu.

Kurultay İŞKUR gibi çalıştı: Özgür Özel’e oy veren 121 delegeye iş

Yeni Şafak Gazetesi’nin 11 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Güneşin payı gazı solladı Türkiye’de geçtiğimiz ay 27 bin 299 gigavatsaate ulaşan elektrik üretiminin içerisinde güneş enerjisinin payı yüzde 14,75’lik …

Yılın 5 ayı kömürün başında yatıp kalkıyorlar

Yaz mevsiminde vatandaşlar mangal keyfi yaparken, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki bir tesiste çalışan üreticiler her yıl nisan ve eylül ayları arasında odun kömürü üretimi yapıyor. Oldukça zahmetli olan odun kömürü üretimi, meşe ağaçlarının 4-5 …

Artık evden çıkmayanı bile yakalıyor! Dikkatli olun, hızla yayılıyor

Fransa-Almanya sınırına yakın bir bölgede, hiç seyahat etmeyen bir kişiye sivrisinek yoluyla chikungunya virüsü bulaştı. Uzmanlara göre tehlike artık çok daha yakın, bulaş riski hızla yayılıyor.

Le Pen’in partisinin genel merkezine polis baskını

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi Genel Sekreteri Jordan Bardella, mali polisin, parti genel merkezinde arama yaptığını duyurdu.