Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Eski CHP’li belediye öneticileri yargılanıyor: ‘Kazova Tekstil’ davasında ilk duruşma görüldü

Eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de aralarında bulunduğu 25 kişi hakkında “terör örgütüne finans sağlama” suçlamasıyla açılan davada ilk duruşma görüldü.

İran çatışmaların seyrini değiştirecek nükleer kararını açıkladı: ABD ve İsrail’i ters köşe yapacak

İsrail saldırılarının ardından ABD ile nükleer görüşmeleri masasına oturmayı reddeden İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı meclise taşıyacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran Parlamentosu’nun …

Çin’den Hürmüz Boğazı açıklaması

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir güzergah. Bölgenin güvenliği, uluslararası toplumun ortak çıkarınadır” denildi.

Avusturya’dan ABD açıklaması: İran’a saldırı “feci bir adım”

Meinl-Reisinger sosyal medya platformu X hesabından, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırısına dair açıklama yaptı. İran’daki nükleer tesislerin ABD tarafından bombalanmasını “feci bir adım” olarak nitelendiren Meinl-Reisinger, İran’ın …

İran’ın bu hamlesi küresel krize yol açar

ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırısının ardından Tahran’dan gelen Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidi, dünya petrol ticaretinde büyük bir krizi tetikleyebilir. Uzmanlar, bu adımın ekonomik, askeri ve diplomatik sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya’dan ABD’nin İran’a saldırısına tepki

Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise düzenlediği saldırılara tepki gösterdi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, X sosyal medya platformundaki açıklamasında, ABD’nin İran’a saldırısını kınadı. ŞİLİ: BARIŞA …