Emekli maaşı zammı için gözler Temmuz’a çevrildi: Yeni oran ne olacak?

2025 Yılının İlk 6 Ayına Ait Enflasyon Oranları Temmuz Ayında Emekli Maaşını Nasıl Etkileyecek?

2025 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon oranları, Temmuz ayındaki emekli maaş zammının belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak. Geçtiğimiz Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanan yüzde 15,75’lik zamla birlikte, en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL seviyesine yükselmişti. Şimdi ise gözler, Temmuz ayındaki zam oranına çevrilmiş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 yılı Mart ayı enflasyon verilerine göre, enflasyon Mart ayında yüzde 2,46 seviyesinde gerçekleşirken yıllık bazda yüzde 38,10 olarak kaydedildi. Bu verilere göre, 2025 yılının ilk üç ayında toplam enflasyon oranı yüzde 10,06 oldu. Ancak, Temmuz ayında uygulanacak emekli zammı için net bir oran, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait verilerin açıklanmasının ardından belirlenecek.

2025 Yılının İlk 6 Ayındaki Enflasyon Beklentisi

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 2025 yılının ilk yarısında enflasyon oranlarına yönelik tahminler şekillenmeye başladı. Nisan ayında yüzde 3,07, Mayıs ayında yüzde 2,2 ve Haziran ayında ise yüzde 1,70’lik artış beklentisi bulunuyor. Bu beklentiler doğrultusunda, 2025 yılının ilk 6 ayında toplam enflasyon oranının yüzde 17,91 civarında olması bekleniyor.

Temmuz’da En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Emekli maaşlarına uygulanacak zam oranı, en düşük emekli maaşını doğrudan etkileyecek. Eğer Temmuz ayındaki zam oranı yüzde 15 olursa, en düşük emekli maaşı 16 bin 639 TL olacak. Yüzde 16 zam durumunda maaş 16 bin 784 TL seviyesine çıkacakken, en yüksek zam oranı olan yüzde 17,91 ile maaş 17 bin 60 TL seviyesine çıkacaktır.

Zam Oranı Ne Zaman Belli Olacak?

Emekli maaşlarındaki artış oranı, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon verileri açıklandıktan sonra netlik kazanacak. Emekli maaşlarındaki zam oranı, birçok emeklinin hayatını doğrudan etkileyeceği için Temmuz ayındaki zam kararı büyük bir önem taşıyor ve emekliler ile kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor.

Related Posts

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Altının ons fiyatında olası geri çekilmelerde merkez bankalarının etkili olması bekleniyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum.” dedi.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 21 milyar 430 milyon lira azalarak 685 milyar 156 milyon liraya düştü.

Karşılıksız çekler nisan ayında iki katına çıktı!

Nisan ayında karşılıksız çeklerde sert bir artış yaşandı. Bir ay içinde iki katına çıkan karşılıksız çek adedi, son dört ayın zirvesine ulaştı.

İstanbul’un zam şampiyonu belli oldu – 2 Mayıs 2025

İstanbul Ticaret Odası, 2025 Nisan ayına ait perakende fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Verilere göre, geçen ay fiyatı en çok artan ürün yüzde 43,97 ile limon olurken, en fazla ucuzlayan ürün yüzde 41,15 ile patlıcan oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir