Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.

Rakamlar revize edildi: Akaryakıt fiyatlarına zam yolda!

Petrol fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıt piyasasını yeniden etkiledi. Motorin grubunda beklenen fiyat artışı geri çekilirken, benzin tarafında herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Güncellemelerin nedeni uluslararası gelişmelere bağlanıyor.

Altın zirvede, borsa dipte: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren yatırımlar

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre külçe altın yıllıkta yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken aylık bazda ise en yüksek getiri yüzde 2,82 oranlarıyla DİBS’te gerçekleşti. BIST 100 endeksi ise tüm dönemlerde yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı olurken DİBS ve Euro kazandıran diğer yatırım araçları arasında öne çıktı.

Memurların yüzde 76,88’i sendikalı

Türkiye’de 3 milyon 16 bin 495 memurdan 2 milyon 319 bin 157’sinin sendika üyeliği bulunuyor.

Yeniçağ Gazetesi: Dar gelirliye yaşam hakkın yok diyorlar!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… DAR GELİRLİYE YAŞAM HAKKIN YOK DİYORLAR! İktidarın eseri hayat pahalığı ülkeyi öyle bir hale getirdi ki; İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin lirayı aştı. Kentte 4 asgari …

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.