Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Eski CHP’li belediye öneticileri yargılanıyor: ‘Kazova Tekstil’ davasında ilk duruşma görüldü

Eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de aralarında bulunduğu 25 kişi hakkında “terör örgütüne finans sağlama” suçlamasıyla açılan davada ilk duruşma görüldü.

İran çatışmaların seyrini değiştirecek nükleer kararını açıkladı: ABD ve İsrail’i ters köşe yapacak

İsrail saldırılarının ardından ABD ile nükleer görüşmeleri masasına oturmayı reddeden İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı meclise taşıyacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran Parlamentosu’nun …

Çin’den Hürmüz Boğazı açıklaması

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir güzergah. Bölgenin güvenliği, uluslararası toplumun ortak çıkarınadır” denildi.

Avusturya’dan ABD açıklaması: İran’a saldırı “feci bir adım”

Meinl-Reisinger sosyal medya platformu X hesabından, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırısına dair açıklama yaptı. İran’daki nükleer tesislerin ABD tarafından bombalanmasını “feci bir adım” olarak nitelendiren Meinl-Reisinger, İran’ın …

İran’ın bu hamlesi küresel krize yol açar

ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırısının ardından Tahran’dan gelen Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidi, dünya petrol ticaretinde büyük bir krizi tetikleyebilir. Uzmanlar, bu adımın ekonomik, askeri ve diplomatik sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya’dan ABD’nin İran’a saldırısına tepki

Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise düzenlediği saldırılara tepki gösterdi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, X sosyal medya platformundaki açıklamasında, ABD’nin İran’a saldırısını kınadı. ŞİLİ: BARIŞA …