Şövalye mezarı arkeologları heyecanlandırdı

Gdansk Şehrinde Orta Çağ Şövalye Mezar Taşı Bulundu

Polonya’nın tarihi Gdansk şehrinde yürütülen arkeolojik kazılarda, Orta Çağ’a ait ender bir şövalye mezar taşı keşfedildi. ArcheoScan ekibi tarafından gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkan bu benzersiz eser, şehrin en önemli arkeolojik alanlarından olan Srodmiescie I’de, Czopowa, Sukiennicza ve Grodzka caddeleri arasında bulundu.

2023’ten Beri Devam Eden Kazı Çalışmaları

Yıllardır arkeologların ilgisini çeken bölgede 1140 civarında inşa edilmiş ahşap bir kilise ve daha sonra 1335 ile 1341 yılları arasında Haçlı Seferleri döneminde Töton Şövalyeleri tarafından yapılmış tuğla kale bakiyeleri bulunmaktadır. Bu kale, 1454 yılında yıkılmıştır. 2023’te başlatılan kazı çalışmalarında 250’den fazla mezar, altı mezar taşı ve 12.yüzyıl ahşap kilisesinin temelleri ortaya çıkartıldı. ArcheoScan ekibinden Sylwia Kurzyiska, kazı alanı hakkında “Bu yer, Gdansk’ın merkezidir ve ‘kale’ olarak bilinir. Şehrin en eski ve en değerli arkeolojik alanıdır.” açıklamasını yaptı.

Mezar Taşının Detayları

En son bulunan Gotland kireçtaşı mezar taşı, yaklaşık 150 santimetre uzunluğundadır. Taşın üzerinde zincir zırh giymiş, kılıç taşıyan bir şövalye figürü yer almaktadır. Figür, zincir zırhlı botlar ve tozluklarla çevrili geç 13. yüzyıl ile erken 14. asra ait mimari taş kemerlerle görülmektedir. Keşif önemli bir bulgu olarak nitelendirilmiş ve muhafaza edilmesi planlanmaktadır.

Kazı ekibi, taşın çıkarılmasını ve mezarın korunmasını gelecek hafta planlamaktadır. Kireçtaşının kırılgan yapısı nedeniyle, taş ve diğer buluntular konservasyon sürecinden geçirilecek ve ardından Gdansk Arkeoloji Müzesi’ne taşınacaktır.

Şövalyenin Kimliği ve Mezarın Zenginliği

Henüz şövalyenin kimliği tespit edilmiş değil ancak mezarın zenginliği, şövalyenin sıradan biri olmadığını göstermektedir. Arkeologlar, taşın yanı sıra hasar görmüş bir kumtaşı mezar taşı da ortaya çıkardı. Kumtaşındaki yeşil-mavi lekeler, gömülü metal eserlerin varlığına işaret etmektedir. Taşlar yakınında ahşap bir tabut ve insan kafatasları da bulunmaktadır.

Gdansk’ın Tarihi Önemi

1308 yılında Töton Tarikatı tarafından ele geçirilen ve Alman yerleşimcilerle kolonize edilen Gdansk, Orta Çağ’da önemli bir şehir konumundaydı. Şehir, şövalyeler için stratejik bir kale olarak hizmet vermiş ve bu yeni keşifler, Gdansk’ın tarihi önemini ve burada yaşamış ileri statülü sakinlerini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Related Posts

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail’in kendisine suikast girişiminde bulunduğunu duyurdu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, geçtiğimiz ay İran’la 12 gün süren bir çatışmaya giren İsrail’in kendisine suikast girişiminde bulunduğunu dile getirdi.

Seyir halindeki kamyonetten atlayan kadını silahla kovaladı!

Başakşehir’de bir kadın seyir halindeki kamyonetten atlayarak kaçtı. Kamyoneti durduran şoför ise silahla kadını kovaladı. Yaşananlar başka bir sürücünün araç içi kamerasına yansıdı.

Kartalkaya davası adaletsiz başlıyor

Grand Kartal Otel faciası davasında 32 sanık bugün hakim karşısına çıkacak ama asli sorumlular ise yargıdan muaf.

CHP Rize İl Başkanı Deniz: Muhalif herkesi içeri mi alacaksınız?

Deniz “Ne derlerse desinler, ne yaparlarsa yapsınlar, ne haksızlığa karşı sessiz kalacağız ne zulme boyun eğeceğiz.” düşüncesini dile getirdi.

İsrail sivillere yönelik bombardımanlarını durdurmuyor: Gazze’de katliam dün de sürdü

İsrail ordusu, Gazze’de 21 aydır sürdürdüğü saldırıları sona erdirecek bir ateşkese yaklaşılmasına rağmen bombardımanlarına devam ediyor.

Uçakta yangın alarmı: Yolcular uçağın kanadından atladı

Uçakta yangın alarmı: Yolcular uçağın kanadından atladı