TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

Altın Fiyatı Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi Analizi Yayınlandı

Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı tarafından hazırlanan analiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde okuyucularla buluşturuldu.

Jeopolitik belirsizliklerin artması ve merkez bankalarının altın alımlarının yoğunlaşmasıyla Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde uluslararası altın fiyatlarının dolar bazında yüzde 77 arttığını vurgulayan analizde, Türkiye’de altın, geleneksel servet tutma araçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Altın fiyatındaki yükselişin, tasarruflarını altında tutan kişiler için servetlerinde dikkate değer bir artışa neden olduğu belirtilen analizde, bu durumun konut ve otomobil gibi dayanıklı mal piyasalarında talep üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği ifade edildi.

İl bazında altın mevduat tercihlerindeki farklılıklar incelenerek, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına etkisinin araştırıldığı analizde, altın mevduatının tasarruf mevduatına oranının, altın fiyatlarının hızla yükseldiği 2023 yılı eylül ayından itibaren iller arasında önemli ölçüde farklılaştığı gözlemlendi.

Altın fiyatlarındaki artış öncesinde konut birim fiyatları ile altın mevduat oranı arasında bir ilişkinin olmadığı ancak 2023’ün son çeyreğinden itibaren altın mevduat oranı ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki gözlendiği belirtilen analizde, altın fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına yukarı yönlü etki yaptığı vurgulandı.

Altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduatına sahip illerde otomobil satışlarında artış yaşandığı kaydedilen analizde, konut piyasasında talep artışının fiyatlara yansırken, otomobil piyasasında talep artışının satış adetlerine yansıdığı belirtildi.

Özetle, Eylül 2023 sonrası dönemde altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden olduğu vurgulanarak, bu talep artışının konut fiyatlarında fiyat artışı olarak, otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak kendini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

Frenlerde arıza! Ford binlerce aracı geri çağırdı

Ford, ABD genelinde önemli bir geri çağırma kararı aldı. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 273 bin 789 araç, olası fren arızası riski nedeniyle geri çağrılıyor. Geri çağırmadan etkilenen …

Ünlü moda devi çalışanlarını işten çıkaracak

Ünlü moda devi çalışanlarını işten çıkaracak

Merkez Bankası açıkladı: Altın fiyatları konut ve otomobil piyasasını karıştırdı!

Altın fiyatlarındaki yükselişin konut ve otomobil piyasalarında talep artışına yol açtığı belirtildi. TCMB’nin analizine göre, servet etkisiyle birlikte özellikle ipoteksiz konut satışları ve otomobil alımları dikkat çekti. Arz-talep dengesine bağlı olarak fiyatlar ve satışlarda değişim gözlendi.

Yalova’da kanalizasyon suyu denize aktı, YASKİ’ye 4 milyon lira ceza yazıldı

Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, Dereağzı Balıkçı Barınağı’nda pompa arızası nedeniyle kanalizasyon suyunun arıtılmadan denize döküldüğünü tespit edip, Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesisleri İşletme Birliği’ne (YASKİ) 4 milyon lira ceza uyguladı.

Türkiye ile Mısır’dan enerji anlaşması! Bakan Bayraktar: İlk kez yurt dışında görev yapacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını bildirdi.

Ziraat Bankası’ndan 32,7 milyar TL’lik net kar

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Sürdürülebilir gelir artışı ve güçlenen finansal yapımızla bankamız, yılın ilk çeyreğinde 32,7 milyar TL net kar elde ederek, sektörün yine en karlı bankası oldu.” ifadelerini kullandı.